Комунальне некомерційне підприємство
"Гадяцька міська центральна лікарня"
Гадяцької міської ради
Міністерство охорони
здоров'я України
 

Скільки солі вживати безпечно для здоров'я?

Дата: 14.05.2021 15:37
Кількість переглядів: 182

Сіль - основне джерело натрію, але зловживати ним не можна, щоб уникнути проблем зі здоров’ям. За даними дослідження STEPS у 2019 році, у середньому українці споживали 12,6 г солі на добу. Це більш ніж удвічі перевищує максимально рекомендований рівень, який становить 5 г на добу для дорослої людини та дітей від 11 років.

Діти взагалі не повинні їсти багато солі, оскільки їх нирки не до кінця розвинені для її переробки. За даними Національної служби здоров’я Великобританії, дітям у віці від 1 до 3 років слід їсти не більше 2 г солі на день (0,8 г натрію). Дітям від 4 до 6 років - не більше 3 г солі на день (1,2 г натрію); 7-10 років - не більше 5 г солі на день (2 г натрію). Немовлятам до 1 року взагалі рекомендовано споживати менше 1 г солі на день.

Пам’ятайте, що надмірне споживання солі призводить до проблем зі здоров’ям. Таких як підвищення артеріального тиску, серцево-судинних захворювань. Надлишок солі посилює навантаження на нирки. Через це вода затримується у тканинах, що призводить до підвищення ваги.

 Тож як зменшити або контролювати споживання солі? Пропонуємо кілька порад: 

  •  не купуйте готових продуктів із високим вмістом солі. Для цього уважно читайте етикетки та обирайте продукти, у яких вміст солі знижено;
  •  у деяких продуктах апріори багато солі, тож обирайте їх рідше або взагалі відмовтесь від - анчоусів, бекону, салямі, креветок, солоних закусок, локшини швидкого приготування:
  •  готуючи їжу для сім'ї, пам’ятайте, що ви плануєте давати її своїй дитині, а дітям потрібен мінімум солі;
  •  краще сіль додавати в готову страву в тарілці.

Хоча спершу може здатися, що їжа не має смаку без солі, незабаром смакові рецептори звикають до таких змін. І насолода до їжі повернеться. А щоб урізноманітнити смак, додавайте трави до страв або спеції. Також можна приправляти їжу соком лимона, грейпфрута чи апельсина.

За інформацією НСЗУ


« повернутися

Вхід для адміністратора