Комунальне некомерційне підприємство
"Гадяцька міська центральна лікарня"
Гадяцької міської ради
Міністерство охорони
здоров'я України
 

МЕДИЧНА ДОПОМОГА ПРИ ГОСТРОМУ МОЗКОВОМУ ІНСУЛЬТІ

Дата: 09.08.2021 08:53
Кількість переглядів: 677

МЕДИЧНА ДОПОМОГА ПРИ ГОСТРОМУ МОЗКОВОМУ ІНСУЛЬТІ
Інсульт — це гостре порушення мозкового кровообігу, внаслідок якого виникає пошкодження частини головного мозку. Найчастіше він є ускладненням гіпертонічної хвороби та розвивається на фоні різкого підвищення артеріального тиску. Лікар-невропатолог Гадяцької МЦЛ Сергій Дроб'язко розповів, що треба знати про хворобу та як їй запобігти.

Мозковий інсульт належить до найтяжчих форм цереброваскулярних захворювань. Інсульт — це гостре порушення мозкового кровообігу, внаслідок якого виникає пошкодження частини головного мозку. Інсульт найчастіше є ускладненням гіпертонічної хвороби та розвивається на фоні різкого підвищення артеріального тиску. Лікар-невропатолог Гадяцької МЦЛ Сергій Дроб'язко розповів, що треба знати про хворобу та як їй запобігти.

Щороку в Україні від 100 до 120 тис. населення вперше переносять МІ. Згідно з офіційною статистикою, внаслідок мозкового інсульту в Україні щорічно помирає від 40 до 45 тис.осіб. Близько 20 тис. хворих щорічно стають інвалідами.  Тільки 10 - 20 % хворих після інсульту повертаються до повноцінного життя.


Фактори ризику:


-  Вік (60 років та старші)
-  Захворювання серця (порушення серцевого ритму, фібриляції передсердь)
-  Атеросклероз
-  Захворювання судин
-  Цукровий діабет
-  Захворювання крові
-  Гіперліпідемія
-  Ожиріння 
-  Психоемоційні стреси
-  Онкологія 
-  Гіподинамія 
-  Зловживання алкоголем

Типи інсультів:

  • Геморагічний інсульт – це крововилив в мозок, який виникає внаслідок розриву судини під дією високого артеріального тиску.
  • Ішемічний інсульт (інфаркт мозку)  – раптове гостре порушення мозкового кровообігу внаслідок дефіциту надходження артеріальної крові до головного мозку, що призводить до його гіпоксії та розвитку ділянок некрозу.

Ішемічний інсульт поділяють на атеротромботичний, кардіоемболічний, гемодинамічний, лакунарний і інсульт за типом гемореологічної мікрооклюзії

Причини виникнення ішемічного інсульту:

 Закупорка тромбом судини, що живить відповідні ділянки мозку є найбільш поширеною причиною розвитку інсульту та транзиторної ішемічної атаки. Існує два шляхи розвитку мозкової катастрофи: перша – коли тромб формується безпосередньо в мозковій судині, в ділянці атеросклеротичної бляшки (це так званий, атеротромботичний інсульт), і другий – коли тромб формується в іншому місті організму і, відірвавшись, заноситься током крові в головний мозок, викликаючи інсульт (емболічний інсульт).
При ішемічному інсульті потік крові по мозковій судині, яка живить мозок киснем та іншими необхідними для його життєдіяльності речовинами, припиняється, і мозкові клітини, в зоні порушення мозкового кровотоку, гинуть. Мовою лікарів це  "інфаркт мозку". При загибелі мозкових клітин людина втрачає контроль над функціями, за які відповідала та чи інша ушкоджена ділянка мозку. Ступінь важкості цих розладів залежить від локалізації тромбу, що призвів до закупорки судини та від діаметру судини, що ушкодилась. Різні ділянки мозку відповідають за різні функції.

Найважливіші ознаки інсульту:


1.  Раптова слабкість, заніміння, параліч половини тіла або тільки лиця, руки, ноги.
2.  Раптовий інтенсивний головний біль, який хворі описують як «найжахливіший біль в житті».
3.  Раптове порушення чіткості зору.
4.  Раптове порушення мовлення (немає можливості говорити та розуміти звернену до тебе мову).
5.  Раптове запаморочення, втрата координації рухів, нудота, блювання, інколи втрата свідомості.

Чим можна допомогти у таких випадках:

 

  • Інсульт належить до невідкладних станів і потребує надання екстреної медичної допомоги та термінової госпіталізації у заклади охорони здоров'я (ЗОЗ).
  • Медична допомога на догоспітальному етапі повинна бути надана пацієнтам у перші хвилини з початку розвитку ознак захворювання.
  • Пацієнтам з гострим порушенням мозкового кровообігу (ГПМК), в тому числі з транзиторними порушеннями мозкового кровообігу (транзиторними ішемічними атаками), необхідно забезпечити термінову госпіталізацію в межах "вікна терапевтичних можливостей" у відповідні ЗОЗ
  • Пацієнти з підозрою на ГПМК можуть бути визнані кандидатами для проведення системного тромболітичного лікування на догоспітальному етапі.
  • Кандидатами на проведення тромболітичного лікування можуть бути особи віком від 18 до 75 років, у яких точно визначений час появи перших ознак ГПМК і які перебувають в періоді "вікна терапевтичних можливостей".
  • "Вікном терапевтичних можливостей" при  проведенні спеціалізованого тромболітичного лікування (сТЛТ) визнаний період, який починається від моменту точно встановленого часу появи перших симптомів ГПМК та закінчується через 4,5 години.
  • Всі пацієнти з підозрою на ГПМК незалежно від статі, віку та інших факторів після надання екстреної медичної допомоги, підлягають терміновій госпіталізації
  • При надходженні хворого з підозрою на ГПМК до приймального відділення МЦЛ в терміновому порядку (позачергово) проводиться комп’ютерна томографія головного мозку з метою визначення характеру мозкового інсульту, тактики лікування.


Профілактика розвитку мозкового інсульту:


1.  Щоденний контроль та ефективне лікування підвищеного артеріального тиску. Артеріальний тиск повинен бути на рівні 140 мм на 90 мм рт.ст. і нижче. У пацієнтів з цукровим діабетом - 130 на 80 мм рт.ст.
2.  Контроль та корекція рівня холестерину
3.  Лікуйте діабет. Якщо лікар вважає, що у вас є симптоми діабету, пройдіть обстеження, регулярно перевіряйте рівень цукру в крові
4.  Лікуйте серцеві захворювання. Вчасно обстежуйтесь та дотримуйтесь призначеного лікування
5.  Обирайте здорову їжу. Щоденний раціон має містити свіжі овочі та фрукти. 
6.  Будьте фізично активними
7.  Відмовтесь від куріння
8.  Відмовтесь від алкоголю – надмірне вживання може підвищити кров'яний тиск.

І пам'ятайте - якщо ви знайшли хоч один прояв хвороби, то негайно зверніться до спеціаліста. Людина з інсультом, яка отримає медичну допомогу у перші 4,5 години, має більше шансів одужати.


« повернутися

Вхід для адміністратора