Комунальне некомерційне підприємство
"Гадяцька міська центральна лікарня"
Гадяцької міської ради
Міністерство охорони
здоров'я України
 

З 1 жовтня препарати інсуліну будуть надаватись за Е-рецептом на основі індивідуального плану лікування

Дата: 06.09.2021 16:19
Кількість переглядів: 295

З 1 жовтня препарати інсуліну будуть надаватись за Е-рецептом на основі індивідуального плану лікування

Сьогодні на онлайн-форумі «Реімбурсація-2021» обговорювали долучення НСЗУ Національна служба здоров'я України до забезпечення хворих на діабет препаратами інсуліну, а пацієнтів із розладами психіки відповідними медичними препаратами.

 В Україні понад 1,3 млн осіб, хворих на діабет. З них 215 тис – інсулінозалежні. У багатьох країнах Європи держава компенсує закупівлю медичних препаратів для певних категорій населення, зокрема й інсулінозалежних. В Україні для цього створена система реімбурсації – механізм відшкодування державою вартості лікарських засобів.

 На даний час із держбюджету виділяється субвенція місцевій владі для забезпечення потреб хворих на діабет. Однак коштів на всіх пацієнтів не вистачає. Місцева влада зобов’язана дофінансовувати програму, але не завжди фінансування виділяється вчасно, іноді взагалі не виділяється.

 Уряд вирішив з 1 жовтня передати програму реімбурсації до НСЗУ, забезпечивши службу необхідним обсягом коштів.

Основні зміни у програмі реімбурсації інсуліну:

 Інформація про інсулінозалежних пацієнтів буде зберігатись в електронній системі охорони здоров’я, що забезпечить прозорість та контроль системи розподілу медичних препаратів;

 Для кожного пацієнта лікар-ендокринолог розробить індивідуальний план лікування – на основі якого планується надавати препарати;

 Змінюються категорії пацієнтів, зокрема додана категорія для хворих із функціональними порушеннями верхніх кінцівок травматичного або неврологічного характеру;

 Препарати інсуліну з 1 жовтня можливо буде отримати лише за Е-рецептом;

 Змінюється механізм розрахунку граничних оптово-роздрібних цін, що призведе до зниження ціни на препарати інсуліну.

Передбачалось, що ще з 1 липня 2021 року НСЗУ почне відповідати за програму реімбурсації інсулінів. Але через неготовність лікарів працювати з електронною системою охорони здоров’я перехід відтермінували до 1 жовтня.

За останній час майже 30% зареєстрованих в системі ендокринологів пройшли в НСЗУ відповідний онлайн курс навчання.

Втім, поки що вносити до системи плани лікування пацієнтів почали лише 9% лікарів. З 215 тисяч інсулінозалежних пацієнтів лише тисяча (!) отримала індивідуальний план лікування. Отже, роботу з лікарями-ендокринологами потрібно продовжувати – часу до 1 жовтня залишається зовсім небагато.

З 1 жовтня через Е-рецепт почне працювати також система розподілу лікарських засобів для пацієнтів із розладами психіки та поведінки.

Препарати будуть надаватись за програмою «Доступні ліки» безкоштовно або з незначною доплатою. Для відшкодування вартості препаратів аптечні мережі зможуть укладати спеціальні договори з НСЗУ.

На зображенні може бути: текст «михайло радуцький OFFICIAL MA Insulin Insulin Emet 3 1 жовтня препарати нсулну будуть надаватись за е-рецептом на OCHOBİ ндивдуального плану лкування лку»


« повернутися

Вхід для адміністратора