Комунальне некомерційне підприємство
"Гадяцька міська центральна лікарня"
Гадяцької міської ради
Міністерство охорони
здоров'я України
 

Мастит: як розпізнати перші симптоми і ефективно вилікувати – пояснюють лікарі Гадяцької міської лікарні

Дата: 27.09.2021 10:41
Кількість переглядів: 154

Матеріал інтернет-видання Гадяч.City 

Досить часто у критичні фізіологічні періоди жінки скаржаться на біль у грудях. Особливу небезпеку появи різного роду патологій, пов’язаних з молочними залозами, становить період лактації. За статистикою, саме у період годування грудьми більшість жінок скаржиться на симптоми, притаманні маститу.

Мастит – це запальне ураження молочних залоз, спричинене бактеріальним збудником. Найчастіше захворювання виникає у віці 15-45 років під час грудного вигодовування. Не виключається можливість появи маститу і у жінок, котрі ніколи не народжували.

Про мастит говоримо із завідувачкою гінекологічного відділення Марією Гребінченко та лікарем-хірургом Валерієм Куликом. Дізнаємося чому виникає мастит та як розпізнати хворобу. А також поговоримо про діагностику маститу, лікування та профілактику.

Мастит виникає на фоні застою молока у молочних залозах

– Причиною може стати проникнення інфекційного збудника (стрептокок, стафілокок) у організм жінки через мікротріщини на ареолах молочних залоз чи інші ворота інфекції. Також мастит може бути наслідком уже наявних інфекційних захворювань: тонзиліту, пієлонефриту та інші, – розповідає Марія Гребінченко.

Не виключається також одна з доволі поширених проблем кожної жінки, яка годує– лактостаз, або застій молока. Його спричиняють такі фактори:

  • неправильне прикладання матір’ю малюка до грудей;
  • білизна з неякісної синтетичної тканини, тісний одяг;
  • стрес, зловживання алкоголем, тютютнопалінням, неправильне харчування;
  • використання спеціальних накладок на сосок при годуванні;
  • звичка спати «на животі».

Щоб цього не допустити, всіх породіль навчаємо зціджувати грудне молоко, також як правильно прикладати дитину до грудей при годуванні. Особливу увагу звертаємо на їхню гігієну.

Профілактика маститу - це чисті руки

Клінічно розрізняють такі форми маститів: серозний мастит, гострий інфільтративний мастит, хронічний мастит, деструктивний мастит, гнійний мастит, гострий лактостаз. Кожен з видів маститу характеризується специфічними проявами, які визначає лікар-гінеколог під час обстеження.

До загальних симптомів маститу відносять:

  • часті ниючі болі в ділянці молочної залози;
  • підвищена температура тіла (38°С і вище);
  • симптоми загальної інтоксикації: лихоманка, недомагання, погіршення самопочуття, поганий сон;
  • об’єктивно – залоза збільшена у розмірах, гіперемована, на дотик – гаряча, ущільнена;
  • болісність регіонарних лімфовузлів при пальпації;
  • тахікардія, незначне зниження артеріального тиску.

Варто зауважити, що усі види маститів виникають гостро і наносять велику шкоду здоров’ю матері

Діагностика маститу передбачає декілька етапів, базовими з який є: збір анамнезу, скарг, огляд молочних залоз (якщо ураження несиметричне – порівняння ураженої залози із здоровою), пальпація. Також в обов’язковому порядку призначається УЗД молочних залоз, лабораторні обстеження, а саме: загально клінічні показники (кров, сеча) та ін.

Лікування маститу залежить від форми захворювання, його тривалості, причин, особливостей. В першу чергу лікування спрямоване на знищення збудника та попередження появи незворотніх змін. Гінеколог призначає медикаментозне лікування антибіотиками широкого спектру дії.

Гінекологи попереджають жінок, які годують, про ризик появи маститу і беззаперечно розповідають про правила профілактики захворювання. Профілактика маститу передбачає: правильне прикладання дитини до грудей при годуванні, носіння білизни з якісного матеріалу, адекватне зціджування молока, гігієна грудей, відмова від засобів по догляду зі шкірою, що містять шкідливі хімічні засоби, профілактика появи тріщин сосків.

Мастит буває не лише у жінок, а й у чоловіків

– У чоловіків – нагрубання та збільшення грудних залоз називається гінекомастія. Вона буває частіше у юнацькому віці, коли гормональний фон не сформований і грудні залози реагують неадекватно на перепади рівня гормонів в організмі. Це часто проходить само собою без лікування. У похилому віці – дуже часто зв’язано з прийомом сечогінних препаратів, від ліків для зниження артеріального тиску та інших препаратів, – розповідає лікар-хірург Валерій Кулик.

У жінок мастит буває лактаційний та нелактаційний. Лактаційний мастит з'являється після пологів. До причин відноситься застій молока в грудях, різні мікротравми шкірного покриву, зниження імунітету, а також інфекції, наприклад, золотистий стафілокок.

Нелактаційний мастит з'являється внаслідок гормонального збою, травм грудей, в тому числі оперативного втручання, гінекологічних, бактеріальних та інфекційних хвороб.

В діагностиці використовуються: УЗД, мамографія, комп’ютерна томографія. Також використовують інвазивні методи.

Для профілактики маститу, потрібно вчасно проходити обстеження, робити УЗД, мамографію. Саме самостійне обстеження дозволяє виявити патологічні зміни вже на ранніх стадіях. Проводиться обстеження в першій половині менструального циклу.

Слід звернути увагу на наступні моменти: шкіру залози, наявність опуклих і втягнутих місць, форму і ореол соска.

Ознаками захворювання можуть бути такі симптоми:

  • виділення із сосків,
  • зміна кольору шкіри,
  • наявність ущільнень,
  • біль різного характеру і тривалості
При появі одного або декількох симптомів необхідно негайно звернутися до лікаря!

« повернутися

Вхід для адміністратора