Комунальне некомерційне підприємство
"Гадяцька міська центральна лікарня"
Гадяцької міської ради
Міністерство охорони
здоров'я України
 

Програма замісної підтримувальної терапії – конфіденційне лікування хворих наркотичною залежністю

Дата: 06.10.2021 11:00
Кількість переглядів: 149

Наркотична залежність – хронічне захворювання, яке рецидивує. Воно характеризується: вираженим (компульсивним) потягом до повторного прийому психоактивних речовин, зниженням або втратою контролю над їх прийомом, вираженими негативними переживаннями (тривога, дисфорія, безсоння) в разі неможливості отримати доступ до них.

При розвитку наркозалежності відзначають загальний для всіх її варіантів шлях.

Спочатку з'являється імпульсивний потяг до прийому речовини, який більшою мірою асоціюється з позитивними переживаннями (ейфорія, відчуття психічного і фізичного комфорту, почуття задоволення).

Але поступово, в ході розвитку процесу, починає переважати потяг, пов'язаний переважно з потребою в усуненні негативних переживань (дисфорія, відчуття дискомфорту, різноманітна психо-вегетативна симптоматика), які асоціюються з синдромом відміни – гострим абстинентним синдромом.

Програма замісної підтримувальної терапії – конфіденційне лікування хворих, яке пов'язане з щоденним тривалим прийомом замісного препарату (метадон, бупренорфін) для лікування порушень, пов'язаних з вживанням екстракту макової соломки, героїну або інших опіоїдів.

ЗПТ має на меті не допустити розвиток у хворого синдрому відміни, підтримувати у нього стабільний стан фізичного комфорту та стримувати потяг до нелегальних опіоїдів.

Програма є частиною комплексного лікування, коли вирішується не тільки проблема залежності, а й інші медичні, психологічні та соціальні проблеми хворого.

Замісна терапія – це не заміна одного наркотику на інший.  Це вид лікування.

Коли ми говоримо про залежність, ми повинні розуміти, що це не гострий стан, це хронічна хвороба. Хронічна хвороба зазвичай пожиттєва, від неї дуже важко вилікуватися, в неї є схильність до рецидивів, тож основною метою є не абстрактне повне вилікування, а покращення якості життя хворої особи. Так і з наркозалежністю. Ми даємо препарат, який може видаватися навіть пожиттєво, який стабілізує стан хворої особи. Так само ми лікуємо діабет, який не виліковуємо повністю, а даємо пожиттєво певні препарати.


 


« повернутися

Вхід для адміністратора