Комунальне некомерційне підприємство
"Гадяцька міська центральна лікарня"
Гадяцької міської ради
Міністерство охорони
здоров'я України
 

З 1 жовтня пацієнти з діабетом зможуть отримати інсуліни безоплатно

Дата: 10.11.2021 10:14
Кількість переглядів: 319

З 1 жовтня пацієнти з діабетом зможуть отримати інсуліни безоплатно або з доплатою в будь-якій аптеці, яка працює за договором з Національною службою здоров'я. Вартість інсулінів аптеці відшкодує Національна служба здоров’я України.

Щоб з 1 жовтня отримувати інсуліни за програмою “Доступні ліки” пацієнту з діабетом потрібно найближчим часом відвідати ендокринолога. Це необхідно, щоб лікар створив індивідуальний план лікування і вніс його в електронну систему охорони здоров’я.

Індивідуальний план лікування пацієнта складає виключно ендокринолог, який приймає амбулаторно. Не сімейний лікар і не ендокринолог стаціонару.

В індивідуальному плані ендокринолог фіксує встановлений діагноз та призначення інсуліну із визначенням типу, виду та дозування. На основі індивідуального плану лікування буде формуватися електронний рецепт на препарати інсуліну.

Логіка процесу передбачає, що електронний план лікування і перший електронний рецепт виписує ендокринолог. Але технічну можливість виписати перший рецепт має і сімейний лікар, з яким укладено декларацію. Отже, якщо з якихось причин ендокринолог не може виписати перший рецепт (у відпустці тощо), то пацієнта потрібно скерувати до сімейного лікаря, з яким укладено декларацію.  І той випише йому рецепт.

Повторний рецепт зможе також виписати і сімейний лікар. І це полегшує доступ пацієнта до необхідного лікування. Але тим, хто досі не обрав лікаря, який надає первинну медичну допомогу, потрібно укласти декларацію з лікарем.

З електронним рецептом пацієнт обирає будь-яку аптеку, в будь-якому регіоні країни, яка має договір з НСЗУ за напрямком реімбурсації інсулінів. В аптеці потрібно надати електронний рецепт або назвати його номер та код підтвердження й отримати призначений препарат.

Перелік аптек, в яких можливо отримати інсулін за електронним рецептом, можна буде дізнатись у контакт-центрі НСЗУ за номером 16-77 або на дешборді.


« повернутися

Вхід для адміністратора