Комунальне некомерційне підприємство
"Гадяцька міська центральна лікарня"
Гадяцької міської ради
Міністерство охорони
здоров'я України
 

Чи можна приймати вітаміни без консультації лікаря?

Дата: 17.11.2021 08:54
Кількість переглядів: 159

Дехто вважає, що люди повинні приймати вітаміни та різноманітні добавки, бо це начебто зробить їх “здоровішими”. Але все не зовсім так. Здорові дорослі люди мають отримувати поживні речовини з їжі, саме так вони найкраще засвоюються і виконують усі свої функції. Попри надзвичайну популярність вітамінних пігулок і добавок, існує дуже мало доказів того, що вони поліпшують здоров’я (https://bit.ly/3nyjU63).

Більшість вітамінних добавок є безпечними, адже не впливають на організм взагалі ніяк. Але є деякі ризики в безконтрольному прийманні вітамінів:

Високі дози бета-каротину пов’язують з більшим ризиком раку легень у курців.

Надмір кальцію та вітаміну D може збільшити ризик утворення каменів у нирках.

Високі дози вітаміну Е можуть призвести до інсульту.

Вітамін К може знижувати ефект препаратів для розрідження крові.

Прийом великої кількості вітаміну B6 протягом року або довше був пов’язаний з пошкодженням нервів і погіршенням рухової активності.

Кому потрібні додаткові вітаміни:

Дорослі з остеопорозом можуть потребувати додаткового вітаміну D і кальцію.

Люди з хворобою Крона або целіакією гірше засвоюють поживні речовини.

Люди з дефіцитом вітаміну В12 майже завжди потребують його додаткових доз.

Деякі дослідження також виявили, що вітамін С, вітамін Е, каротиноїди, цинк та мідь можуть сповільнити втрату зору у літніх людей.

Люди з непереносимістю лактози не вживають молочні продукти, тому не отримують достатньої кількості вітаміну D і кальцію.

Крім того, у наших широтах із жовтня по квітень недостатньо сонця, щоб організм виробляв достатньо вітаміну D самостійно. Ті, хто не отримує його з їжі, повинні розглянути можливість щоденного прийому 10 мікрограмів вітаміну D (https://bit.ly/3Emdv4A).

Отже, вітамінні добавки можуть бути корисними людям із певними медичними проблемами, коли їх призначив лікар. Усім іншим рекомендовано дотримуватися збалансованого харчування з великою кількістю овочів, фруктів, злаків, риби та отримувати свої вітаміни з їжі.

За інформацією НСЗУ для пацієнта


« повернутися

Вхід для адміністратора