Комунальне некомерційне підприємство
"Гадяцька міська центральна лікарня"
Гадяцької міської ради
Міністерство охорони
здоров'я України
 

Ендометріоз: причини виникнення, діагностика та лікування

Дата: 23.12.2021 08:44
Кількість переглядів: 152

Одним з найбільш поширених гінекологічних захворювань, яким страждають жінки репродуктивного віку, вважається ендометріоз. 
 

Це хвороба, при якій тканини внутрішнього маткового шару (ендометрія) розростаються і з'являються поза маткою. Розростання тканини бувають настільки великими, що досягають навіть очеревини і легких жінки. Ендометрій може з'єднуватися і приростати до прилеглих тканин, включаючи слизові оболонки, м'язи, шкіру або навіть кістки. Захворювання також може метастазувати, тобто поширюватися через лімфу або кров.

Поширення ендометрію може викликати невеликі кровотечі, а ті своєю чергою - больовий дискомфорт або запалення. Також ендометріоз може стати причиною дисфункціональних змін статевих та інших органів, аж до безпліддя та інших серйозних проблем зі здоров'ям. Погіршує ситуацію й те, що точні причини розвитку захворювання сучасній медицині невідомі.
 

Захворювання до якогось часу ніяк себе не проявляє. Симптоми зазвичай залежать від масштабів розростання тканин і їх локалізації. До найхарактерніших проявів відноситься тазовий біль, який носить постійний (хронічний) характер, посилюється на різних станціях менструального циклу, під час занять сексом, при фізичних навантаженнях.

Якщо вражені глибокі шари матки, то місячні стають більш рясними і хворобливими. Якщо ендометрій приростає до кишкових стінок, то з'являється біль при дефекації. Коли ендометріоз зачіпає шийку матки, то біль посилюється при сечовипусканні, заняттях сексом. Також хвороба може супроводжуватися кров'яними виділеннями. Ці симптоми здатні сильно ускладнити життя молодої жінки.

Про діагностику та лікування розповіла лікар-акушер-гінеколог Гадяцької МЦЛ Валентина Сасько.


« повернутися

Вхід для адміністратора