Комунальне некомерційне підприємство
"Гадяцька міська центральна лікарня"
Гадяцької міської ради
Міністерство охорони
здоров'я України
 

2-8 січня - Всесвітній тиждень поінформованості про фолієву кислоту

Дата: 03.01.2023 09:00
Кількість переглядів: 92

Що таке фолієва кислота?
Фолієва кислота (фолат, вітамін В9) — водорозчинний вітамін, життєвоважливий мікроелемент у процесі синтезу ДНК, утворення та розвитку клітин організму, особливо у період виношування дитини. Достатня кількість фолатів в організмі вагітної жінки — ключовий фактор профілактики вроджених вад розвитку.

Дефіцит фолієвої кислоти
Нестача фолієвої кислоти може збільшити ризик виникнення дефектів невральної трубки плоду (ДНТ), таких як аненцефалія (порушення розвитку мозку та черепа) і Spina Bifida (розщілина хребта, спинномозкова кила). Дефекти виникають протягом перших 28 днів після зачаття, перш ніж більшість жінок зрозуміють, що вони вагітні.

Фолієва кислота необхідна лише вагітним?
Усі жінки можуть отримати користь від вживання добавок фолієвої кислоти плануючи вагітність, або ж приймаючи просто про всяк випадок. Чоловіки також потребують фолатів.

Де містяться фолати?
Фолати містяться в продуктах рослинного походження, таких як темно-зелені листові овочі, бобові та цитрусові, а також печінці. Фолієва кислота - синтетична форма фолатів, яку можна отримати з вітамінізованими зерновими продуктами харчування (сухі сніданки, хліб, макарони) або у формі таблетованих вітамінних добавок (полівітаміни, пренатальні вітаміни, вітаміни комплексу В).

Для чого вітамінізовані добавки?
Більшість молодих жінок не отримують необхідної добової норми фолатів з їжею. Доведено, що засвоєння синтетичної фолієвої кислоти вдвічі вище від засвоєння фолатів, отриманих із харчових продуктів. Тому вітамінізовані добавки фолієвої кислоти мають важливе значення, особливо у період планування та під час першого триместру вагітності.

Найбільш ефективним методом профілактики є збагачення (фортифікація) борошна фолієвою кислотою та вітаміном В12.

Що таке дефекти невральної трубки?
Коли нервова трубка ембріона (в подальшому це головний мозок, спинний мозок і хребет) не закривається належним чином, це призводить до різного ступеня пошкодження хребта, спинномозкових оболонок та нервових закінчень.

Які наслідки дефектів невральної трубки ?

Складні форми дефектів призводять до паралічу нижніх кінцівок, порушення функції сечового міхура, кишечника. Крім того, можуть бути й інші аномалії розвитку: гідроцефалія, синдром Ар. Кіарі, недорозвинення спинного мозку, ортопедичні проблеми, передчасне статеве дозрівання, депресія, ожиріння, дерматологічні проблеми, захворювання серця, проблеми із зором. Фактори ризику, пов’язані з вродженими вадами Виникнення дефектів невральної трубки пов’язане з рядом чинників, до яких належать: родинна історія вроджених вад; вплив на організм жінки безпосередньо перед, під час або після зачаття іонізуючої радіації, випарів токсичних речовин хімічного походження (нафтопродукти, міндобрива, пестициди і т.ін.); вживання лікарських засобів в перший триместр вагітності, які порушують обмін фолатів (антибіотики, протисудомні, контрацептиви і т. ін.); зловживання алкоголем, куріння, кокаїнізм; неконтрольований цукровий діабет, целіакія, ожиріння; гіпертермія на ранніх термінах вагітності (сауна, джакузі), етнічне походження, пора року, коли відбулося зачаття, вік матері, низький соціально-економічний статус сім’ї. Занепокоєння також повинні викликати спонтанні аборти (викидні), передчасні пологи, смертність немовлят в сім’ї та родині.

Планування вагітності

Якщо ви вважаєте, що маєте підвищений ризик народження дитини з вродженими вадами розвитку зверніться до лікаря-генетика за медико-генетичною консультацією, проведіть пренатальну діагностику. Відмовтеся від шкідливих звичок, підберіть правильне і збалансоване харчування, контролюйте вагу та артеріальний тиск, виключіть контакт з токсичними речовинами.

Обов’язково запитайте у лікаря про вашу добову норму фолієвої кислоти!

Яка добова норма фолієвої кислоти?

Для жінок, які можуть завагітніти — 0,4 мг, щонайменше за три місяці до зачаття та протягом перших 12 тижнів вагітності.

Якщо ви вже вагітні і не приймаєте фолієву кислоту, почніть приймати її якомога швидше. Під час вагітності продовжуйте приймати щоденну добавку фолієвої кислоти.

Якщо ви вживали фолієву кислоту впродовж 8 тижнів і тоді завагітніли випадково, ви можете зменшити ризик анемії і збільшити шанси правильного розвитку хребта і мозку у вашої дитини.

Навіть якщо не плануєте вагітніти, але ви жінка дітородного віку (18-45 років), ведете сексуально активний спосіб життя, візьміть за звичку приймати фолієву кислоту кожен день. Адже вагітності є часто незаплановані, а жоден метод контрацепції не є ефективним на 100%.

Якщо ви приймаєте протизаплідні ліки, тим більше потрібно вживати фолієву кислоту, оскільки таблетовані контрацептиви можуть зменшити рівень фолатів в організмі.

Якщо у вас захворювання такі як цукровий діабет, целіакія, захворювання шлунково-кишкового тракту, ожиріння або ви приймаєте ліки від епілепсії, вам потрібні високі дози фолієвої кислоти (5 міліграм). Запитайте у свого лікаря, чи потрібна вам більш висока доза фолієвої кислоти. Дослідження доводять ефективність взаємодії вітаміну В12 і фолієвої кислоти для зменшення ризику виникнення вроджених дефектів (Spina Bifida, аненцефалія). Тож плануючи вагітність, приймайте 2,5 мікрограм кожного дня під час основного прийому їжі, за 3 місяці перед намаганням завагітніти.

Важливо! Високі дози фолієвої кислоти можуть викликати біль в шлунку, нудоту і діарею. Особливо, якщо в організмі недостатньо вітаміну В12 або міді, що сприяють засвоєнню фолієвої кислоти. Полівітаміни зі значною кількістю фолієвої кислоти варто приймати під час їжі і пити багато води.

Що повинна знати кожна жінка перш ніж завагітніти?

Щоденне вживання фолієвої кислоти, щонайменше за 3 місяці до зачаття та протягом перших 12-ти тижнів вагітності, знижує ризик дефектів невральної трубки. Хоча прийом фолієвої кислоти не гарантує, що у малюка не буде вродженого дефекту, але він може значно знизити ризик Spina Bifida та аненцефалії на 72%.

Неможливо отримати достатню кількість фолатів з їжею. Добавки або вітамінінізована їжа з фолієвою кислотою мають важливе значення.

Зробіть щоденною звичкою, перед сном або за сніданком приймати таблетку 400 мікрограм фолієвої кислоти.

Зменшити кількість вроджених вад розвитку (більш ніж на 50%) можливо шляхом фортифікації (збагачення) борошна фолієвою кислотою, а також ранньою профілактикою і відповідальним ставленням до планування вагітності.

Відмова від куріння та алкоголю під час вагітності, збалансоване і поживне харчування сприяє росту та розвитку малюка, запобігає вродженим вадам.

Cлідкуйте за індексами маси тіла, знаходьте час для оздоровчої гімнастики та фізичної активності, практикуйте сімейні заходи активного відпочинку.

Громадська організація «Об’єднання батьків дітей з розщілиною хребта і гідроцефалією «Сяйво духу» - неприбуткова організація заснована у 2017 році за ініціативою батьків дітей з Spina Bifida і Гідроцефалією, щоб привернути увагу держави і суспільства до цих складних станів, об’єднати та підтримувати родини, які зустрілися із цією проблемою.

Місія ГО «Сяйво духу»

Ми прагнемо поліпшити якість життя дітей і дорослих зі Spina Bifida та/або Гідроцефалією, членів їх родин шляхом покращення доступу до комплексної медичної допомоги, інформації, соціальної інтеграції та профілактичних заходів.

Контакти: ЄДРПО 41336163 syayvodukhu@gmail.com www.lightsofspirit.org +38-097-159-38-60


« повернутися

Вхід для адміністратора