Комунальне некомерційне підприємство
"Гадяцька міська центральна лікарня"
Гадяцької міської ради
Міністерство охорони
здоров'я України
 

Чи рятує аскорбінка від застуди та чому на цингу хворіли переважно моряки: цікаві факти про вітамін С

Дата: 04.04.2023 16:24
Кількість переглядів: 56

4 квітня відзначають День вітаміну С — передусім, щоб нагадати важливість цієї сполуки для організму людини. Навколо вітаміну існує багато міфів — від його "лікувальних" властивостей до переконання, що аскорбінки багато не буває.

У свіжому матеріалі розповідаємо, чи дійсно вітамін такий корисний, скільки його потрібно для дорослої людини та чи насправді він є помічним при застуді. Повні відповіді читай тут (https://berezhy-sebe.com/tsikavi-fakty-pro-vitamin-c/).

 Вітамін С — це водорозчинна сполука, яка швидко виводиться з організму. Тому людині необхідно отримувати вітамін щодня. Довготривалий (понад три місяці) дефіцит вітаміну може призвести до розвитку страшного захворювання — цинги.

Вітамін С — потужний антиоксидант, який має здатність нейтралізувати вільні радикали. Він також важливий для синтезу колагену та бере участь у процесі заживлення поранень.

 Скільки вітаміну потрібно приймати?
Дорослим людям віком від 19 років рекомендують приймати 90 мг та 75 мг вітаміну для чоловіків і жінок відповідно. Куріння зменшує кількість вітаміну С в організмі, тому людям, які курять, рекомендують підвищити дозування на 35 мг додатково до норми.

Багато вітаміну містять фрукти та овочі. Наприклад, дві апельсинки на день покривають норму вітаміну для дорослого чоловіка, навіть із запасом.

Чи допоможе аскорбінка від застуди? 
За результатами багатьох досліджень приймання вітаміну не захищає від застуди, проте може незначно скоротити тривалість хвороби (на 10%).

Вітамін може дійсно полегшити симптоми для певних груп людей. Водночас такі ефекти стосуються лише випадків, коли вітамін приймають до початку хвороби. Вживання після того, як ти відчув/ла перші симптоми, не має результату.

Більше читай у матеріалі. Нагадуємо, що ти можеш завантажити картинки з основними тезами та ділитися доказовою інформацією з близькими.


« повернутися

Вхід для адміністратора