Комунальне некомерційне підприємство
"Гадяцька міська центральна лікарня"
Гадяцької міської ради
Міністерство охорони
здоров'я України
 

Ацетонемічний синдром у дітей: розповідає лікар-педіатр Наталія Собко

Дата: 11.04.2023 09:55
Кількість переглядів: 1153

Під час звернення до педіатра батьки доволі часто чують від лікаря про необхідність проведення аналізу сечі на ацетон. Чим зумовлене  виникнення  такого стану, та чим це небезпечно для малюка?

"Ацетонемічний синдром (АС) — це сукупність симптомів, що зумовлені порушенням обміну речовин та  підвищенням вмісту у крові кетонових тіл" - розповідає лікар-педіатр Наталія Собко.

АС починає формуватися через брак глюкози в організмі. Оскільки дитячий організм інтенсивно розвивається, йому постійно потрібно брати звідкись енергію, а глюкоза і є безпосереднім її джерелом. Якщо її раптом не стало (при порушенні обмінних процесів), то організм починає черпати сили з запасів глікогену, але у малюків його дуже мало, тому основним джерелом глюкози стає жир. Останній, в процесі вироблення цієї самої енергії, розкладається на глюкозу і ацетон. Ось тут і з’являється в організмі ацетон, який повинні були б розщепити спеціальні ферменти, але у дітей їх немає (на відміну від дорослих), і тому його концентрація починає збільшуватися. Крім порушень в обмінних процесах, збільшення ацетону в сечі провокують інші захворювання, наприклад, вірусні чи кишкові інфекції, переїдання, перевтома, стресові ситуації, перевантаження у навчанні, на різних секціях і навіть позитивні емоції в «надлишку».

-  АС має свої характерні симптоми, оцінити які батьки можуть самостійно?

- Так, спочатку виникає нудота, біль в животі, відмова від їжі, слабкість. Якщо не починати лікування, то наростає інтоксикація і з’являється блювота.

- Як відрізнити ацетонемічну блювоту від, наприклад, блювоти при переїданні?

- Особливістю блювоти при «підвищенні ацетону» є циклічність, тобто вона виникає через певні рівні проміжки часу (від 15-20 хвилин до години). Спроба напоїти або нагодувати дитину провокує блювання. Після нападу блювоти спостерігається поліпшення загального стану дитини, але це лише тимчасове покращення, батькам не слід заспокоюватись, треба не гаяти часу і звертатися за допомогою.

- Які ще симптоми можуть вказувати на розвиток ацетонемічного стану в дитини?

- Відчувається запах ацетону (запах «прілих фруктів») з рота; діти скаржаться на біль в животі спазматичного  характеру; можливе підвищення температури до 37-39 º С.

Якщо несвоєчасно розпочати лікування - з’являються ознаки зневоднення та інтоксикації організму: м'язова слабкість, бліда шкіра з характерним нездоровим рум'янцем на щоках, млявість і сонливість.

- Як діяти батькам, коли вони бачать у своїх дітей ознаки ацетону?

- Якщо у дитини ацетон в сечі, або хоча б якісь клінічні прояви з’являються вперше, то необхідно одразу звернутися до лікаря. Якщо дитина й раніше страждала від АС, то першочергово потрібно перевірити вміст ацетону в сечі за допомогою спеціального тесту, який можна придбати в аптеці. Якщо на тест-смужці з’явилося два і більше плюси, то необхідна відповідна терапія. У більшості випадків АС раннє звернення до дільничного лікаря дозволяє провести лікування дитини вдома за допомогою «відпоювання», дотримання дієти та призначення мінімальної кількості препаратів.

-З чого починати лікування в домашніх умовах?

-При перших нападах блювоти, дитині показаний голод. Необхідно зробити очисну клізму з прохолодною водичкою, або з 1-2% розчином соди (1 чайна ложка питної соди на склянку води).

Для того, щоб знизити ацетон в організмі дитини, необхідно давати йому багато пити! Першою  ознакою зневоднення є  спрага ,тому діти дійсно можуть жадібно випити одразу багато рідини. але це може спровокувати блювоту. Тому випоювати треба невеликими порціями( по чайній ложці кожні п’ять хвилин). Для пиття найкраще підійдуть лужна мінеральна вода без газу («Лужанська», «Боржомі», «Поляна Квасова»), солодкий чай з лимоном або компот із сухофруктів, а також сольові розчини «Регідрон», «Біогая-ОРС»,»Орсаліт» та ін. об’ємом не менше 100 мл/кг маси тіла на добу. Якщо блювоти немає, з другої доби починають обережно годувати продуктами, які містять легкозасвоювані вуглеводи і мінімальну кількість жиру – рідкою манною, вівсяною або рисовою кашами, сухариками домашнього приготування з білого несолодкого хліба, галетним печивом, картопляним пюре на воді, овочевим супом, печеним яблуком. Прийом їжі – частий і невеликими порціями. Пізніше в раціон харчування можна ввести гречану або пшеничну кашу, парові котлети, рибу.

-Якщо стан дитини при АС погіршується, або немає можливості його напоїти?

-Звісно не треба зволікати, необхідно терміново викликати швидку допомогу.

Такі діти  потребують перебування у дитячому стаціонарі, де до вищезгаданого лікування додають інфузійную терапію.

При правильному і вчасно розпочатому лікуванні всі симптоми стихають на 2-3 день захворювання. Якщо ацетономічний криз розвинувся вперше, а лікування проведено почалося своєчасно, він знімається швидко. Повторні ж кризи щоразу стають важчими.

-Які поради можете дати батькам, щоб попередити рецидиви?

- Протирецидивний період може тривати і до півроку, тому в подальшому  все залежить від дій батьків. Найчастіше  АС рецидивує через недодержання дієти. Дітей з АС не слід перегодовувати, необхідно обмежити вживання м’яса, насамперед жирних сортів, ковбас, копченостей, сосисок, смажених котлет, сметани, вершкового масла; збільшити прийом  овочів і фруктів, виключаючи шпинат, щавель, зелену квасолю. Не рекомендується вживати продукти і страви з печінки, мізків, нирок, які багаті на пурини. Передує кризу й вживання у значній кількості продуктів харчування, які містять ароматизатори, стабілізатори, розпушувачі.  Не купуйте  дітям продукти, що містять консерванти, стабілізатори, барвники, емульгатори, есенції, прострочені молочні та м’ясні продукти, чіпси, горішки, жувальні гумки. Слідкуйте, щоб діти не зловживали солодощами, особливо шоколадом, шоколадними цукерками, солодкою газованою водою, тому що ці продукти токсичні і негативно впливають на печінку та підшлункову залозу дітей.

Для дітей з АС потрібне достатнє перебування на свіжому повітрі, регулярні дозовані фізичні навантаження без перевтомлення, достатній для свого віку сон. Доцільно скоротити час перегляду телевізора і роботи з комп’ютером.


« повернутися

Вхід для адміністратора