Комунальне некомерційне підприємство
"Гадяцька міська центральна лікарня"
Гадяцької міської ради
Міністерство охорони
здоров'я України
 

Аналіз крові на МНВ.

Дата: 11.05.2023 10:19
Кількість переглядів: 289

Відкрити світлину

Аналіз крові на МНВ (Міжнародне нормалізоване відношення –INR)

Людський організм має здатність до самозахисту, а також до самовідновлення. Система гемостазу підтримує необхідну для виконання покладених функцій в’язкість крові. Тобто вона контролює процес згортання, а саме, при виникненні кровотеч запускається ланцюг хімічних реакцій, спрямованих на створення тромбів. Останні перекривають вихід крові – «зашпаровують діри» в судинах, в результаті чого кровотеча зупиняється.

Тест з визначення МНВ було затверджено в 1983 році двома Міжнародними комітетами – з стандартизації в гематології та з гемостазу і тромбозу.

Результат розрахунку МНВ є незамінним при підборі та призначенні дозування антикоагуляційних препаратів. Крім цього, таке дослідження необхідне для визначення тактики подальшого лікування хворих з захворюваннями системи гемостазу.

Показання до проведення

Найчастіше кров на МНВ рекомендується здавати поряд з іншими показниками, необхідними для оцінювання різних систем згортання. Дана процедура показана для діагностики патологій, обумовлених підвищеним тромбоутворенням, або, навпаки, схильність до сильних кровотеч. Але найбільш часто її доводиться призначати пацієнтам, які постійно приймають препарати проти згортання, щоб тримати під контролем дозування ліків.

Ще одним майже таким же поширеним показником є важкі патології печінки – гепатит і цироз. Враховуючи, що печінка – це орган, який відповідає за секрецію багатьох ферментів, здатних впливати на систему гомеостазу, порушення її функції неодмінно позначаються і на згортанні.

Пацієнтам, які проходять терапію непрямими антикоагулянтами (найчастіше при прийомі Варфарину або препаратів на його основі), аналіз МНВ призначається регулярно, іноді навіть через кожні 7-10 днів. На підставі даного показника лікар може проводити коригування антикоагулянтів, а також оцінювати стан пацієнта.

Підготовка і здача аналізу

Підготовчий процес до проведення аналізу на МНВ не є трудомістким або тривалим, але, щоб отримати достовірний результат, необхідно врахувати деякі моменти. По-перше, не слід здавати кров після інтенсивних фізичних навантажень, фізіопроцедур, масажу, внутрішньовенних вливань або внутрішньом’язових ін’єкцій, так як це може вплинути на показник.

По-друге, якщо пацієнт приймає антикоагулянти, то всю денну дозу потрібно вжити не пізніше 16.00-17.00 годині вечора напередодні обстеження. Не слід забувати, що кров на МНВ здається натщесерце, як і для загального, так і біохімічного аналізу, тому після їжі повинно пройти не менше 8 годин. При цьому ходити голодним більше 14 годин неправильно – це також може призвести до зміни складу крові.

Що показує МНВ?

Норма МНВ в крові у жінок і чоловіків однакова і повинна перебувати в діапазоні 0,85-1,15 ОД за умови, що вони здорові. Для пацієнтів, що приймають непрямі антикоагулянти, нормальні значення інші складають 2-3 ОД. Медикаменти сприяють уповільнення згортання крові, роблячи її більш рідкою, що перешкоджає формуванню тромбів.

Причинами зміни показника можуть бути:

  • нестача протромбіну або фібриногену;
  • прийом деяких ліків;
  • дефіцит вітаміну К;
  • захворювання печінки;
  • коагулопатії – патології, при яких йде активне тромбоутворення, що викликає порушення загального згортання.

Високі показники

  • прийом антикоагулянтів
  • порушення всмоктування  ліпідів через кишечник;
  • вроджені аномалії системи гемостазу (хвороба Віллебранда, гемофілії А і В);
  • перебої в механізмі транспортування жовчі в 12-палу кишку;
  • різні патології печінки (гепатит, цироз);
  • геморагічна хвороба новонароджених, обумовлена недостатнім виробленням печінкою вітаміну К.

Низьке значення

  • схильність до тромбозів, згущення крові;
  • сироватка знаходилася довгий час в холодильнику;
  • біоматеріал був узятий з центральної вени за допомогою катетера;
  • високі або низькі значення гематокриту (його норма дорівнює 0,4-0,5 ОД);
  • підвищена концентрація антитромбіну III у зразку крові;
  • прийом протисудомних, сечогінних, глюкокортикоїдних препаратів або протизаплідних засобів.

 


« повернутися

Вхід для адміністратора