Комунальне некомерційне підприємство
"Гадяцька міська центральна лікарня"
Гадяцької міської ради
Міністерство охорони
здоров'я України
 

Про цифрову рентгенографію розповідає лікар-рентгенолог, завідувач рентгенологічного відділення Олег Микитенко

Дата: 08.08.2023 11:05
Кількість переглядів: 579

Що таке рентген і що він показує

Рентген - один із методів дослідження внутрішніх органів людини шляхом просвічування їх рентгенівськими променями і фіксації їх зображення на плівці, спеціальному папері або на комп'ютері. Дозволяє виявити запалення, переломи, пухлини і т.д.

 

Чи небезпечний рентген для людського організму

Наука і розвиток технологій не стоять на місці. В сучасних рентгенівських апаратах опромінення, якому піддається пацієнт, зведено до мінімуму. До того ж, триває воно всього частки секунди. Тому можна стверджувати, що рентгенографія є практично безпечним методом діагностики людського організму.

Як часто можна робити рентген

Якщо рентген, наприклад, робиться в цілях профілактики захворювань органів грудної порожнини, то до нього слід вдаватися не частіше, ніж один раз на півроку. Якщо ж для постановки діагнозу - то виключно за призначенням лікаря. І хоча рентген не несе небезпеки для людського організму, це зовсім не означає, що робити його можна стільки раз, скільки захочеться - для виконання рентгена повинні бути чіткі і вагомі клінічні показання.

Переваги рентгена

Рентгенографія не була б така популярна і затребувана, якби не її переваги, до яких відносяться:

  • швидкість проведення дослідження;
  • висока якість знімків;
  • відсутність потреби в спеціальній підготовці пацієнта до процедури;
  • відносно невисока вартість;
  • висновок і знімок можна отримати на руки і надалі використовувати під час консультації з іншим фахівцем.

 

У чому відмінність сучасної цифрової рентгенографії від класичної?

У цифрової рентгенографії навантаження на пацієнта менше в 9-10 разів у порівнянні зі звичайною. Взяти хоча б знімок легенів. При ньому в звичайному процесі пацієнт отримує дозу в 0,25 мілізіверта за один знімок, тоді як при використанні цифрового рентгена - 0,025.

Ми отримуємо зображенняя набагато кращої якості. Більш того, проводиться його пост-обробка за допомогою спеціальних програм. Можна змінювати контраст, збільшувати потрібний фрагмент зображення, змінювати ракурс. Звичайно, в класичній рентгенографії це просто неможливо - знімок один, і давати додаткове променеве навантаження не можна. Якщо на цифровому апараті можна оперативно щось переглянути і дозняти ще, якщо потрібно, тут це просто неможливо.

Отриманеня копіїї знімка в будь-який момент

Іноді пацієнти просять зробити повторний знімок, бо втратили його. Знімок старого рентгена в єдиному екземплярі.

У разі цифрової рентгенографії цей знімок зберігається на жорсткому диску комп’ютера, він може бути відправлений у будь-яку точку світу за лічені секунди, та роздруковуватися необхідну кількість разів. На звичайному принтері друк робиться без ускладнень.

Висока швидкість виконання знімка

Швидкість виконання знімка - також величезна перевага, наприклад, під час надання пацієнту невідкладної допомоги важлива кожна хвилина. Буквально в лічені секунди лікар вже може побачити знімок, на відміну від "плівкової історії", коли лаборанту потрібно сходити в лабораторію, проявити знімок у декількох розчинах, потримати певну кількість часу, промити, просушити, і тільки тоді лікар побачить картину. Якщо знімок не якісний, все переробляється. Зараз, не знімаючи пацієнта зі столу, ми можемо відразу корегувати знімок, прямо в присутності хірургів, травматологів. Від лікаря-рентгенолога вони відразу отримують опис і оперативно починають лікування.

 


« повернутися

Вхід для адміністратора