Комунальне некомерційне підприємство
"Гадяцька міська центральна лікарня"
Гадяцької міської ради
Міністерство охорони
здоров'я України
 

Перший візит до гінеколога: що потрібно знати

Дата: 14.08.2023 16:37
Кількість переглядів: 40

Перший візит до гінеколога: що потрібно знати.

«Перший візит до гінеколога часто викликає у дівчат незручність, сором та страх. Але це все стереотипи» - розповідає лікар-акушер-гінеколог Марина Анатоліївна Ярмак.

Важливу роль в підготовці до першого візиту відіграє сім’я. Завдання батьків – правильно підготувати та донести до дівчинки розуміння важливості регулярних профілактичних оглядів.

Позитивний досвід першого походу до гінеколога допоможе надалі позбутися страхів перед оглядом та довіряти жіночому лікарю.

Найперший огляд дівчинки, як не дивно, відбувається ще в пологовому будинку, коли лікар-неонатолог оглядає зовнішні статеві органи на наявність уроджених аномалій будови та симптоматику інфекцій, які передаються від матері до дитини.

Якщо відхилень та патологій виявлено не було, наступного разу показати дівчинку дитячому гінекологу варто у віці до 3 років (перед вступом до дитячого садка) та у 6 років (перед школою). У цей період мама повинна постійно контролювати розвиток статевих органів доньки, пильно слідкувати за її гігієною і за будь-яких ознак патології звертатися з дитиною до лікаря.

А ось перший свідомий похід до гінеколога зазвичай відбувається у віці 12-15 років, після того, як у дівчинки почалися місячні. У цей час формуються вторинні статеві ознаки: збільшення молочних залоз, оволосіння лобка та пахвових западин, формування фігури за жіночим типом.

До 14 років включно гінекологічний огляд проходить тільки у присутності мами чи опікуна, а з 14 років дівчина може відвідувати лікаря самостійно. Під час першого візиту до гінеколога лікар у форматі бесіди пояснить, які зміни відбуваються в організмі дівчинки-підлітка, як із цим бути, поговорить про гігієну, а дівчатам з 14-15 років розповість про необхідність та методи контрацепції.Також не варто соромитися ставити лікарю питання, навіть якщо ви вважаєте їх безглуздими.

Не варто зволікати з першим оглядом у гінеколога за наявності наступних симптомі:

- нерегулярний менструальний цикл;

- сильні болі при місячних;

- аномальні вагінальні виділення;

- свербіж у зоні статевих органів.

🟢Також важливим приводом зробити перший похід до гінеколога є вакцинація від вірусу папіломи людини.


« повернутися

Вхід для адміністратора