Комунальне некомерційне підприємство
"Гадяцька міська центральна лікарня"
Гадяцької міської ради
Міністерство охорони
здоров'я України
 

В чому небезпека кліщів

Дата: 15.08.2023 15:51
Кількість переглядів: 43

"Сезон активності кліщів триває. В літній період звернення пацієнтів із укусами кліщів досить часті" - говорить лікар-інфекціоніст Наталія Іващенко.

Найчастіше кліщі проникають на шкіру людини чи тварини під час перебування на природі. Також їх можна занести в приміщення на поверхні одягу.

Причепившись до одягу людини, кліщі переповзають на тіло і присмоктуються до місць з найбільш тонкою шкірою: за вухами, на шиї, пахвами, в паховій області. В більшості випадків укусу кліща людина не відчуває через виділення кліщем знеболювальної речовини. 

Небезпека кліщів в тому, що вони можуть переносити віруси та бактерії, які є збудниками небезпечних інфекційних захворювань.

Найпоширенішими з них в Україні є кліщовий вірусний енцефаліт та бореліоз, більш відомий як хвороба Лайма. Це запалення головного мозку, що як наслідок, може призвести до паралічу та смерті людини. Специфічних ліків проти енцефаліту немає – тільки симптоматичне лікування вдома чи в лікарні в разі важкого перебігу.

Зараження відбувається при потраплянні збудника з інфікованої слини кліща в кров людини, також при травмуванні кліща, коли заражені тканини кліща контактують з ранкою на тілі людини.

Ризик зараження значно вищий при тривалому присмоктуванні кліща (близько 3 діб). Якщо час присмоктування менший (кілька годин) тоді ризик зараження знижується.

Дуже важливо якомога швидше витягнути кліща, не пошкодивши його.Так як втирання інфікованих частин кліща призводить потрапляння збудника інфекційного захворювання в кров людини. Тому важливо щоб правильне видалення кліща проводив лікар. Ця процедура безболісна і неінвазивна, проводиться вона за допомогою спеціального інструмента чи нитки.

Якщо запідозрили або помітили укус кліща і в місці укусу чи видаленні кліща з’явилось почервоніння, яке не минає за кілька днів, або розширюється необхідно звернутись до лікаря.

Оглядайте тіло і одяг під час перебування на природі та поверненні додому.


« повернутися

Вхід для адміністратора