Комунальне некомерційне підприємство
"Гадяцька міська центральна лікарня"
Гадяцької міської ради
Міністерство охорони
здоров'я України
 

Що таке іригоскопія?

Дата: 19.10.2023 14:05
Кількість переглядів: 5033

Про іригоскопію, підготовку та метод обстеження розповість лікар-рентгенолог, завідувач рентгенологічного відділення Олег Микитенко.

Точно визначити те чи інше захворювання кишечника без інструментального обстеження досить важко. Однією з найбільш затребуваних медичних процедур по дослідженню товстої кишки є  іригоскопія (іригографія).

Іригоскопія - метод дослідження товстої кишки, який проводиться з використанням рентгенологічного обладнання та контрастної речовини, вводиться в кишку ректальном способом. Як барвник використовується контраст (барій).

Методом іригоскопії виявляють патології прямої, сигмоподібної кишки, висхідного, поперечного і низхідного відділів ободової кишки. Процедура має багато позитивних відгуків і є доступною за ціною.

Залежно від передбачуваної патології товстого кишечника, діагностика проводиться двома способами: з барвником і повітрям.

Наповнення кишечника проводиться спеціальним пристроєм, який називають апаратом Боброва. Він являє собою ємність, об'ємом до 2-3 літрів, з двома гнучкими трубочками силікону. Через одну трубку подається контрастна речовина, а через іншу, з метою створення тиску, нагнітається повітря за допомогою груші. Знімки кишки виконуються за допомогою обладнання з рентгенівським випромінюванням. Процедура не вимагає анестезії, але вона може викликати дискомфорт при заповненні кишечника повітрям або контрастною речовиною. Час дослідження займає від 15 до 20 хвилин. Результати іригоскопії інтерпретуються лікарем відразу.

Принцип даного методу діагностики базується на здатності рентгенівських променів проникати крізь кишечник, що дозволяє побачити зображення цього органу. Якщо зробити звичайний рентгенівський знімок, то на ньому кишечник ледь помітний, а його особливості не помітні.

При використані розчину барію, невидимого орган набуває чітких обрисів, що дозволяють побачити не тільки його фізичні параметри, такі як форма і розташування кишечника, але і його функціональні можливості, наприклад, еластичність стінок, а також наявність новоутворень. Після виведення контрастної речовини, кишка «здувається» до свого природного стану.

Лікар ставить діагноз за результатами іригоскопії, керуючись наступними показниками:

  • формою, вигинами і розташуванням товстої кишки;
  • наявністю звужень, спайок в просвіті кишки;
  • еластичністю і розтяжністю тканин органу;
  • складчастістю кишкових стінок;
  • роботою баугінієвої заслінки (кишкової складки, що відповідає за рух калових мас в одну сторону);
  • наявністю рубців, новоутворень, виразок, поліпів.

Показання для іригоскопії.

Дане медичне дослідження призначають пацієнтові, якщо є підозра на наявність у нього патологій прямої кишки, виразкового або хронічного коліту, новоутворень, хвороби Крона, дивертикулита, синдрому подразнення товстої кишки, поліпозу.  A також підставами до іригоскопії кишечника можуть послужити наступні симптоми: хронічний запор, безперервний пронос, гостра кишкова непрохідність, присутність в калі крові або кровотеча, наявність в калі або виділення з ануса гнійного або слизового вмісту, хворобливість в області заднього проходу.

Іригоскопію кишечника часто призначають в тому разі, якщо у пацієнта існують протипоказання до проведения колоноскопії. Метод іригоскопії має не багато протипоказань.

Його не призначають пацієнтам в наступних випадках: під час вагітності, при важкому перебігу хвороби (сильно ослаблені), при наявності серйозних патологій серця, в гострій фазі запальних явищ в органі, при ризику розриву стінки кишки.

Підготовка до іригоскопії

Як і будь-яке інше обстеження кишечника, процедура іригоскопії вимагає певної підготовки.

Товста кишка повинна бути вільна від калових мас, щоб заповнення контрастом було оптимальним, а саме обстеження інформативним: за 2-3 дні до процедури з раціону виключають шлакові продукти, тобто ті, які викликають здуття кишечника і рясний стілець. Забороняються деякі каші (перлова, пшоняна і вівсяна), зелень і свіжі овочі (буряк, морква, капуста, бобові), фрукти (абрикоси, персики, банани, яблука, апельсини), хліб з темної муки. М'ясні бульйони повинні бути не наваристими, а всі страви рекомендується готувати на пару або варити. Вдень перед обстеженням обід повинен бути легким, вечеряти не рекомендується зовсім, і в день проведення процедури не снідати. Додатково до дієтичних обмежень необхідно очистити кишечник за допомогою клізм або спеціальних проносних. Очисна клізма робиться напередодні обстеження і вранці в день проведення процедури. За один раз в кишечних вводять не менше літра води і повторюють клізми до тих пір, поки в промивних водах не зникнуть домішки калових мас. Але краще очистити кишечник за допомогою спеціальних проносних. Такі препарати, як Діагнол, Фортранс, допомагають хворому дуже комфортно підготуватися до обстеження та забезпечують якісне проведення іригоскопії.

В цей день перед дослідженням виконують ректороманоскопію для дослідження анального каналу та прямої кишки. Для цього використовується спеціальний пристрій ректроманоскоп.

Як проводиться іригоскопія

За багато років методика іригоскопії була ретельно відпрацьована. Процедура не викликає виражених больових відчуттів і займає по часу від 15 до 20 хвилин. Контрастна речовина - сірчанокислий барій, змішують з водою з розрахунку 400 г барію на 1,5 л води. Для введення контрасту хворому використовується спеціальний пристрій для іригоскопії. Після попередніх приготувань безпосередньо приступають до самої процедури. Виконують оглядовий знімок органів живота: пацієнт при цьому лежить на спині на столі. Хворий укладається набік, руки має за спиною, а ноги згинає в кульшових суглобах, приймаючи положення Сімса. Через введену в пряму кишку трубку повільно подається контраст під контролем. По мірі заповнення кишечника контрастом виконують ряд оглядових і прицільних знімків, і ще один оглядовий знімок роблять після повного розподілу барію. Ця техніка називається методом тугого контрастування і дозволяє оцінити розташування, форму, діаметр просвіту товстого кишечника.

При необхідності, після вилучення трубки і спорожнення хворим кишечника виконують ще один оглядовий знімок.

При діагностиці пацієнт може відчувати неприємні відчуття під час наповнення кишечника розчином або повітрям. Хворому слід набратися терпіння, рухатися м'яко і плавно, щоб не викликати зайвої напруги.

Після виведення рідини з кишки, від неприємних відчуттів не залишиться і сліду. Протягом декількох наступних днів пацієнтові може бути важко випорожнитися. Щоб нормалізувати роботу кишкового тракту можна випити проносні ліки.

У деяких випадках іригографія кишечника не дає повної картини через недоступність деяких ділянок органу. В такому випадку додатково до цієї процедури призначається колоноскопія.


« повернутися

Вхід для адміністратора