Комунальне некомерційне підприємство
"Гадяцька міська центральна лікарня"
Гадяцької міської ради
Міністерство охорони
здоров'я України
 

1 грудня - Всесвітній День боротьби зі СНІДом

Дата: 01.12.2023 12:59
Кількість переглядів: 54

Традиційно 1 грудня весь світ відзначає День боротьби зі СНІДом в ім’я соціальної терпимості та розширення обміну інформації про пандемію.

Такі спільні дії служать справі зміцнення організованих зусиль у боротьбі з ВІЛ-інфекцією та СНІДом.

Про ситуацію в нашому районі знає лікар-інфекціоніст кабінету "Довіра" Гадяцької міської лікарні Володимир Оніщенко.

Нажаль, Україна продовжує займати перше місце серед країн Європи за поширенням ВІЛ-інфекції. За даними Центру громадського здоров’я  в середньому щодня в Україні реєструється 32 випадки ВІЛ-інфекції. За неточними даними (через війну) в Україні проживає близько 270 тис. ВІЛ-позитивних людей. Приблизно 73% з них заразилися статевим шляхом.

В медичних закладах Полтавської області на обліку перебуває 3780 людей, що живуть з ВІЛ. З них, 3272 мешканці області отримують лікування (АРТ - антиретровірусна терапія) та 245 людей, які тимчасово мешкають на території області.

У територіальних межах колишнього Гадяцького району проживає 111 людей, які мають ВІЛ-інфекцію. З них 96 пацієнтів отримує АРТ. 825 цих людей інфікувались статевим шляхом.

У цій небезпечній епідеміологічній ситуації, яка існує  в нашій країні та регіоні кожна людина має пройти обстеження на ВІЛ-інфекцію, адже кожний 4-ий ВІЛ-інфікований не знає про свій ВІЛ-статус.

Підступність цього захворювання у тому, що вірус руйнує імунну систему людини не відразу. Це відбувається протягом багатьох років. Саме тому потрібно звертатися до лікаря, навіть коли нічого не турбує. Хвороба не передається через побутові предмети. Від хворої до здорової людини передається через сперму, кров, виділення статевих органів та грудне молоко. Виявити ВІЛ можна тільки тестуванням. Тестування є повагою до себе та своїх близьких, дозволяє виявити хворобу на ранніх стадіях, розпочати лікування та зберегти людині життя.

Тестування на ВІЛ (звернення конфіденційне) можна пройти безкоштовно в кабінеті «Довіра» поліклінічного відділення Гадяцької міської лікарні за адресою вул. Лохвицька, 1.


« повернутися

Вхід для адміністратора