Комунальне некомерційне підприємство
"Гадяцька міська центральна лікарня"
Гадяцької міської ради
Міністерство охорони
здоров'я України
 

Про вірусний кон’юнктивіт розповість лікар-інтерн офтальмологічного відділення Вікторія Захаркіна

Дата: 19.12.2023 11:15
Кількість переглядів: 584

Вірусний кон'юнктивіт або «рожеве око» - поширене інфекційне захворювання, яке за своїм характером дуже нагадує ГРВІ. Про вірусний кон’юнктивіт розповість лікар-інтерн офтальмологічного відділення Гадяцької міської лікарні Вікторія Захаркіна.

Як такого лікування немає (можна тільки послабити симптоми, в деяких випадках – ускладнити розмноження для вірусів). Ну і точно так само, як при застуді - при дотриманні режиму, «проходить саме» протягом 5 -10 днів.

На цьому збіги не закінчуються:

 • Причина все та ж - інфекція на фоні ослабленого місцевого імунітету, стресу, авітамінозу, переохолодження.

 • Вірусний кон'юнктивіт може бути висококонтагіозним в перший тиждень захворювання, тому потрібно мінімізувати дотик до очей з подальшим потискуванням рук і дотиків до предметів загального користування (до дверних ручок, наприклад). У хворого обов'язково має бути окремий рушник і столові прибори.

 • Точно так само, як звичайне ГРВІ, може перерости в бронхіт і пневмонію, вірусний кон'юнктивіт може перерости в кератит, коли приєднується виражений біль, світлобоязнь і сльозотеча. Кератит вимагає негайного інтенсивного лікування під регулярним лікарським наглядом, оскільки здатний привести до стійкого зниження зору.

Хотілося б сказати: «при перших симптомах негайно до офтальмолога!», Але і пацієнти, і лікарі прекрасно знають, що цього не буде.

Тому далі - короткий перелік того, що можна і те, що не можна робити:

 1. Є просте міжнародне правило - 3 дні "рожеве око" - до лікаря. Це правило дозволяє звести до мінімуму кількість ускладнень.

 2. Зниження зору, біль, різь, світлобоязнь, сльозотеча - вже не кон'юнктивіт, а кератит, при якому кожен день зволікання знижує ваші шанси на відновлення зору.

 3. Якщо все ж впевнені, що у вас просто «очна форма застуди» - будь ласка, не використовуйте чай, ромашку, краплі з відбілюючим ефектом (ні в якому разі), пекучі антисептики. Все це значно ускладнює боротьбу організму з інфекцією, оскільки погіршується кровообіг (відбілюючі краплі) і травмується око (коли закапуєте те, що пече). По суті це те ж саме, що при ангіні пити окріп.

 4. Можна робити - холодні компреси (махровий віджатий холодний рушник - 3-5 хвилин), закапувати штучні сльози (щоб захистити очі від додаткового подразнення зовнішнього середовища). Решта (антибіотики, противірусні препарати) - вже в компетенції лікаря.

Бережіть себе та свій зір!


« повернутися

Вхід для адміністратора