Комунальне некомерційне підприємство
"Гадяцька міська центральна лікарня"
Гадяцької міської ради
Міністерство охорони
здоров'я України
 

Міфи про цукровий діабет

Дата: 15.01.2024 16:43
Кількість переглядів: 57

Цукровий діабет – це серйозне захворювання. Близько 415 млн людей у всьому світі мають цукровий діабет.

В Гадяцькій міській лікарні 346 пацієнтів отримують інсулін.

Навколо цієї хвороби вирує багато міфів. Про найбільш поширені розповість лікар-ендокринолог, дієтолог Гадяцької міської лікарні Юлія Тихонович.

Міф 1: Цукровий діабет виникає тільки у людей з надмірною вагою.

Надмірна вага може бути фактором ризику для розвитку цукрового діабету II типу, та це захворювання може також виникнути у людей з нормальною чи навіть недостатньою вагою. Генетика, неправильний спосіб життя та інші фактори також впливають на ризик виникнення цієї хвороби.

Міф 2: Люди з цукровим діабетом не можуть споживати цукор.

Люди з цукровим діабетом повинні обмежувати споживання цукру, та вони все ж можуть включати його в раціон у розумних кількостях. Важливо дотримуватися збалансованої дієти.

Міф 3: Тільки старші люди хворіють на цукровий діабет.

Цукровий діабет може виникнути у будь-якому віці, зокрема в дитячому. Зараз відзначається тенденція до збільшення випадків діабету серед молоді, що пов'язано з несприятливими змінами в стилі життя та харчових звичках.

Міф 4: Цукровий діабет не лікується.

Попри те, що це захворювання потребує постійного керування та уваги, цукровий діабет може бути контрольований за допомогою правильного лікування, дієти та активного способу життя.

Міф 5: Тільки люди з цукровим діабетом повинні вимірювати рівень цукру в крові.

Вимірювання рівня цукру в крові – це не лише необхідна процедура для тих, хто вже має цукровий діабет, але і  профілактика для людей з високим ризиком. Раннє виявлення може допомогти у контролі та управлінні захворюванням.

Міф 6: Діабет завжди призводить до сліпоти та ампутації кінцівок. Завдяки лікуванню, дотриманні дієти та постійного контролю, розвиток ускладнень зменшується.

Міф 7: Хвороба не має симптомів, то ж запідозрити діабет – неможливо! Підвищена спрага, прискорене сечовипускання в нічний час, сухість шкіри, втрата ваги, судоми ніг, порушення зору – симптоми, які не варто нехтувати, і які можуть свідчити про діабет.

Подбайте про своє здоров’я вже зараз, щоб уникнути важких захворювань у майбутньому.


« повернутися

Вхід для адміністратора