Комунальне некомерційне підприємство
"Гадяцька міська центральна лікарня"
Гадяцької міської ради
Міністерство охорони
здоров'я України
 

18-25 січня - Всесвітній тиждень обізнаності про рак шийки матки

Дата: 18.01.2024 10:30
Кількість переглядів: 163

18-25 січня - Всесвітній тиждень обізнаності про рак шийки матки.

У Гадяцькій міській лікарні на даний момент на обліку перебуває 88 пацієнток, в яких діагностували рак шийки матки. Протягом 2023 року в 10 жінок було виявлене дане захворювання. Переважно рак шийки матки виявляють під час проходження щорічного профілактичного огляду, і в більшості випадків у жінок від 40 років.

«Рак шийки матки є четвертим за поширеністю онкологічним захворюванням серед жінок» – розповідає лікар-акушер-гінеколог Гадяцької міської лікарні Катерина Кравченко.

Усі жінки мають ризик розвитку раку шийки матки. Найчастіше недугу виявляють у жінок старше 30 років. Тривале інфікування певними типами вірусу папіломи людини (ВПЛ) є основною причиною раку шийки матки.

ВПЛ - це поширений вірус, який передається від однієї людини іншій статевим шляхом. Принаймні половина сексуально активних людей матиме ВПЛ у певний момент свого життя. У деяких із них інфекція може виникати повторно. Пік захворюваності настає згодом після початку статевого життя.

Рак шийки матки супроводжується серйозними супутніми захворюваннями: так, у жінок, що живуть із ВІЛ, у чотири рази вища ймовірність розвитку раку шийки матки, причому в більш молодому віці, а в жінок, інфікованих вірусом папіломи людини, удвічі вища ймовірність інфікування ВІЛ.

Рак шийки матки може не проявляти ознак і симптомів або вони можуть бути не очевидними. Найбільш поширені з них:

  • нетипова вагінальна кровотеча, у тому числі після менопаузи, після статевого акту або між регулярними менструаціями;
  • незначні кров’янисті виділення;
  • зміни вагінальних виділень;
  • біль або дискомфорт під час статевого акту;
  • незрозумілий біль у попереку або між тазостегновими кістками.

Важливо пам’ятати, що ці симптоми можуть траплятися і з інших причин. Але єдиний спосіб пересвідчитися — звернутися до лікаря.

Перевіреними дієвими стратегіями боротьби з раком шийки матки на всіх етапах циклу надання допомоги є:

  • вакцинація жінок віком від 9 до 55 років проти вірусу папіломи людини;
  • скринінг і лікування передракових станів, з моменту статевого дебюту;
  • раннє виявлення й невідкладне лікування інвазивного раку на ранніх стадіях;
  • оперативне втручання, комбіноване лікування;
  • надання паліативної допомоги.


Вакцинація проти вірусу папіломи людини

Попередити інфікування вірусом папіломи людини можна щепленням. Вакцина проти ВПЛ ― доведена та ефективна профілактика раку шийки матки. Вона на 90% зменшує ймовірність розвитку новоутворень.

З допомогою вакцини проти ВПЛ уже вдалося досягти таких результатів:

  • Серед дівчат-підлітків інфікування ВПЛ зменшилося на 86%;
  • Серед молодих жінок кількість інфікувань ВПЛ зменшилося на 71%;
  • Серед вакцинованих жінок відсоток передракових захворювань шийки матки, спричинених типами ВПЛ, що спричиняють рак шийки матки, впав на 40%.

В Україні щеплення проти вірусу папіломи людини входить до Національного календаря профілактичних щеплень як рекомендоване. Щепитися можна за власний рахунок. Також вакцину для населення можуть придбати органи місцевої влади.

Скринінг і лікування передракових станів

Розвитку раку шийки матки можна запобігти завдяки ефективному скринінгу й лікуванню передракових станів серед жінок у віці 30 років і старше.

Скринінг — це тестування всіх жінок із групи ризику, у більшості з яких симптоми не проявляються. До факторів ризику відносяться :

  • ерозія шийки матки (ектопія – хибна ерозія);
  • ранній статевий дебют;
  • багато сексуальних партнерів;
  • імунодефіцитні стани.

Скринінг призначений для виявлення передракових змін, які за відсутності лікування можуть призводити до розвитку раку.

Під час скринінгу раку шийки матки можна використовувати низку тестів. ПАП-тест методом рідинної цитології, який є найбільш сучасним методом цитологічного дослідження епітелію шийки матки, рекомендованим FDA (США) та директивами ЄС. Він допомагає своєчасно виявити передракові стани шийки матки. Є й інші перспективні тести (VIA, VILI, HPV), але на сьогодні порівняльних даних про їхню ефективність ще немає. Скринінг також включає:

  • кольпоскопію (метод огляду слизистої оболонки піхвової частини шийки матки в умовах додаткового освітлення і оптичного збільшення за допомогою кольпоскопу), при необхідності з біопсією;
  • огляд гінеколога.

Усім жінкам віком 30-49 років варто регулярно робити скринінг. Скринінг не проводять у жінок молодше 30 років, за винятком ВІЛ-інфікованих. Інтервали між обстеженнями повинні бути не менше 5 років, рекомендовано робити його раз на 3 роки.

Раннє виявлення раку шийки матки є критично важливим, оскільки жінки, у яких інвазивний рак виявляється на ранніх стадіях, мають істотно вищі шанси на одужання, а лікування на ранній стадії, у свою чергу, ефективно з погляду витрат.

Подбайте про своє здоров’я вже зараз!


« повернутися

Вхід для адміністратора