Комунальне некомерційне підприємство
"Гадяцька міська центральна лікарня"
Гадяцької міської ради
Міністерство охорони
здоров'я України
 

12-18 березня - Всесвітній тиждень знань про мозок

Дата: 12.03.2024 13:17
Кількість переглядів: 109

Щороку в третій тиждень березня у всьому світі відзначається тиждень мозку, який спрямований на сприяння суспільній обізнаності та підтримці науки про мозок. Чи знаєте ви, що в мозку людини 100 мільярдів нейронів? Ці нейрони є інформаційними месенджерами, які передають інформацію між різними ділянками мозку, і наш мозок зберігає ще дуже багато таємниць… 

Чи замислювалися ви над тим, який цікавий наш мозок? Лікар-невропатолог Дмитро Івков знає багато про мозок і зібрав націкавіші факти.

ЦІКАВІ ФАКТИ ПРО МОЗОК:

Мізки міцні: Ваш мозок може прожити п’ять-шість хвилин без кисню!

Старі мізки не можуть багато чому навчитися: Коли ми дорослішаємо, стає важко вивчати нове, тому що наш мозок не може фільтрувати старі спогади та сприймати нові ідеї.

Мозок жирний: Мозок є одним з найбільш жирних органів в тілі, що складається з 60% жиру. Тому для здоров’я мозку необхідна дієта, що багата на корисні жири (омега-3 та омега-6). Вони зміцнюють стінки мозкових клітин, а також переносять і зберігають жиророзчинні вітаміни.

Пийте воду, щоб зберегти мозок: Наш мозок на 73% складається з води, і лише 2% зневоднення вплинуть на вашу пам’ять та інші когнітивні навички.

Можливо, ви все ще ростете: Згідно з дослідженнями, мозок людини досягає повної зрілості лише у віці 25 років.

У мозку місце ніколи не закінчується: Обсяг пам’яті мозку необмежений, на відміну від комп’ютерів і телефонів. Неможливо дізнатися настільки багато інформації, щоб не залишилося місця для її розміщення. Втім, не варто забувати, що необхідною умовою для запам’ятовування нової інформації є повноцінний сон.

Закоханість можна побачити на функціональній МРТ: Закоханість не лише емоція чи стан душі. Якщо закоханій людині зробити фМРТ, то на знімках буде помітно як «загоряються» місця, в яких присутній дофамін – нейромедіатор, що викликає приємні відчуття.

Мозок не болить: У мозку немає больових рецепторів. Вони присутні тільки в мозкових оболонах та кровоносних судинах.

Мозок генерує від 25000 до 50000 думок в день: Підраховано, що у більшості людей 70% цих думок негативні. Крім того, понад 100000 хімічних реакцій відбуваються в мозку кожну секунду.

Мозок працює на всі 100% цілодобово: Мозок перебуває у функціональній активності протягом усього життя, навіть коли ми спимо.

Мозок – захоплюючий орган, але дослідження мозку також є великим завданням. Захворювання мозку, такі як деменція, хвороба Альцгеймера, Паркінсона, інсульти та навіть депресія, щороку уражають мільйони людей.

Наше завдання – зберегти роботу мозку якнайдовше. Тому щорічно проходьте медичні огляди, вчасно звертайтеся за медичною допомогою. Бережіть себе та свій мозок.

 


« повернутися

Вхід для адміністратора