Комунальне некомерційне підприємство
"Гадяцька міська центральна лікарня"
Гадяцької міської ради
Міністерство охорони
здоров'я України
 

У Гадяцькій міській лікарні за три місяці від початку 2024 р. було госпіталізовано 65 пацієнтів із ознаками гострого мозкового інсульту та проведено 9 тромболізисів

Дата: 08.04.2024 14:20
Кількість переглядів: 26

Лікування ішемічного інсульту – це вкрай важлива та актуальна проблема на сьогодні, оскільки інсульт є однією з головних причин інвалідизації та смертності не лише в Україні, але й у всьому світі.

Ішемічний інсульт (інсульт головного мозку) – небезпечне захворювання, яке супроводжується гострим порушенням  мозкового кровообігу та ушкодженням тканини мозку.

Часто, причиною ішемічного інсульту стає тромб, який закупорює  просвіт в судині, тим самим зменшуючи або припиняючи кровотік в певний відділ мозку.

Фактично, пацієнт може перенести інсульт у будь-якому віці.

Основними чинниками ризику захворювання інсультом є:

- артеріальна гіпертензія;

-  захворювання серця (аритмія, вада серця та ін.);

-  цукровий діабет;

-  підвищений рівень холестерину в крові;

-  шкідливі звички (паління, алкоголь).

При інсульті перші 4 години від початку прояви симптомів називають «золотим терапевтичним вікном».

У цей відрізок часу пацієнт або його близькі повинні негайно звернутися в службу швидкої або невідкладної допомоги.

Під час «терапевтичного вікна» пацієнтові проводять тромболітичну терапію, яка «розчиняє» тромб і покращує кровотік в ураженій судині.

Внутрішньовенна ін’єкція тромболітика – єдина ефективна допомога при інсульті у перші години, оскільки вона дозволяє значно понизити інвалідизацію пацієнта, уникнути непоправних наслідків.

У Гадяцькій міській лікарні за три місяці від початку 2024 р. було госпіталізовано 65 пацієнтів із ознаками гострого мозкового інсульту та проведено 9 тромболізисів.

Нагадуємо, що лікування інсульту та проведення тромболітичної терапії є безкоштовними в Гадяцькій міській лікарні за умовами договору із НСЗУ.


« повернутися

Вхід для адміністратора