Комунальне некомерційне підприємство
"Гадяцька міська центральна лікарня"
Гадяцької міської ради
Міністерство охорони
здоров'я України
 

Щорічно 16 квітня світ відзначає День обізнаності про стрес

Дата: 16.04.2024 13:03
Кількість переглядів: 24

Щорічно 16 квітня світ відзначає День обізнаності про стрес.

Стресовий психологічний стан негативно впливає на здоров’я людини в цілому, адже майже всі хвороби викликані стресом. Психологічна напруга потрібна організму для якісної роботи мозку, але тільки в малих дозах.

Якщо ж людина відчуває стрес постійно, не розслаблюється та виснажує себе, то з часом здоров’я сильно погіршиться.

Лікар-психолог Гадяцької міської лікарні Іван Ковальов має декілька корисних порад, як зменшити вплив стресу на організм.

Тримайте руку на пульсі новин, але без одержимих перевірок. Намагайтеся не перевіряти новини щохвилини — це підвищить панічні настрої і відчуття страху.

Правильне харчування позитивно впливає на ваше психічне здоров’я.

Намагайтеся дотримуватися режиму сну. Під час сну відновлюється імунітет, здійснюється синтез гормонів (мелатонін виробляється вночі, а кортизол вранці) та виводяться токсини з організму.

Не забувайте рухатися. Фізична активність відволікає від нав’язливих негативних думок і допомагає зосередитися на будь-чому іншому.

Залишайтеся на зв’язку з близькими. Це допоможе вам бути спокійнішими та відчути згуртованість.

Допомагайте іншим. Добрі справи, волонтерство та допомога іншим допоможе почуватися краще.

Також існує декілька простих вправ, які допоможуть контролювати рівень стресу.

Таємний таппінг. Робочою областю для цієї вправи є останні фаланги пальців на правій та лівій руках. Натискаючи великим пальцем на фаланги, ми стимулюємо нервові закінчення. Ці імпульси пригнічують активність амигдали (або ж мигдалеподібного тіла) — мозкового центру, який відповідає за тривожність. Тож по черзі натискайте на подушечки кожного пальця, поки не відчуєте, що заспокоїлися.

Метелик. Схрестіть долоні, зачепившись великими пальцями — на кшталт метелика. Прикладіть долоні до грудей та по черзі легенько й ритмічно пристукуйте по ключиці. Через внутрішні вібрації ви будете чути ці звуки як гучне серцебиття, і саме це заспокоюватиме вас. Продовжуйте цю вправу, поки не відчуєте, що ваше дихання вирівнялося.

Прогресивна м’язова релаксація. Напружте усі м’язи та протримайте цей стан якомога довше, а потім різко розслабте усе тіло. За інерцією м’язи розслабляються ще більше. Коли у крові багато стресових гормонів, то вегетативна система вмикається і починає їх перепрацьовувати. М’язи також залучені в цей процес, тому часом у нас болить спина, затискає шию, з’являється відчуття дискомфорту тощо.

Ці вправи допомагають впоратися зі стресом тут і зараз. Проте якщо ви не можете самостійно здолати хвилю страху та безпорадності, поговоріть про це із близькою людиною або зверніться до фахівців, які нададуть вам психологічну допомогу.

Бережіть себе.


« повернутися

Вхід для адміністратора