Комунальне некомерційне підприємство
"Гадяцька міська центральна лікарня"
Гадяцької міської ради
Міністерство охорони
здоров'я України
 

Як вберегтися від сонячних опіків?

Дата: 21.05.2024 14:00
Кількість переглядів: 221

Сонце  джерело життя на землі. Немає ніяких сумнів, що невелика кількість сонячного світла  це корисно (насамперед це покращення загального психологічного стану, синтез Вітаміну D, навіть можна згадати про лікування псоріазу та ін.). Але слід пам`ятати, що надмірне перебування на сонці призводить до передчасного старіння шкіри (втрата її еластичності, поява зморшок), утворення сонячних опіків та такого небезпечного захворювання, як меланома (рак шкіри).

У людей, які багато часу перебувають під прямим впливом сонячних променів є найбільша ймовірність отримати сонячний опік. Це і відпочиваючі на морі, і любителі засмагати, і дачники, та й просто люди, які довго гуляють на вулиці в спекотну погоду («години пік»). Цим групам ризику в першу чергу треба знати як не отримати сонячний опік та вберегтися від сонячних променів.

Лікар-дерматовенеролог Гадяцької міської лікарні Тетяна Савченко має декілька порад:

  • Сонцезахисний крем.  При виході на вулицю, використовувати сонцезахисні креми з SPF: взимку SPF-15, влітку SPF-30, при подорожі в спекотні країни  SPF-80 чи 100. Наносити його потрібно хоча б за 20-30 хвилин до виходу на вулицю. Потрібно врахувати, що якщо ви будете купатися, то після впливу води, потрібно повторно наносити сонцезахисний крем.
  • Бальзам для губ. Губи згоряють набагато швидше шкіри, так що потрібно завжди його мати при собі.
  • Дотримання «часових рамок». У проміжок з 10.00 до 16.00 сонце    отримання сонячного опіку або перегріву максимальна. Саме з цієї причини в цей час доби, по можливості, потрібно обмежити своє перебування на відкритому сонці
  • Сонцезахисні окуляри. Вплив УФ-випромінівання викликає такі хвороби очей, як фотокератит і фотокон’юнктивіт (запалення рогівки і кон’юнктиви). Хронічний (постійний) вплив УФ-променів може викликати катаракту (помутніння кришталика, що призводить до погіршення зору), птерігіум (біле утворення  на поверхні ока) і навіть плоскоклітинну карциному рогівки. Тому слід носити сонцезахисні окуляри з 99-100-відсотковим захистом від UV-A і UV-B променів.
  • Одяг з натуральних матеріалів. Щоб легше було пережити спеку – одягайте вільний одяг, виключно з натуральних матеріалів (льон, бавовна). Ці тканини добре дихають і допоможуть уникнути теплового удару. Також потрібно пам’ятати про головний убір.
  • Зручне взуття. Це можуть бути відкриті сандалі спортивного типу, босоніжки. Від чого відмовитись: від взуття яке щільно прилягає, а також від кросівок та шкарпеток.
  • Напої. Всі добре знають, що в спеку особливо хочеться пити. Аби запобігти перегріванню, пийте багато рідини. Тому із напоїв намагайтесь вживати соки, негазовану воду та несолодкі компоти, носіть їх завжди з собою.

Що не можна робити при сонячних опіках

Сонячний опік – це запалення, яке утворюється на шкірі, внаслідок тривалого впливу ультрафіолетових або штучних променів (наприклад в солярії). Промені проникають в шари епідермісу і провокують біль, почервоніння, набряк та навіть появу пухирів (2-3 ступінь опіку). Тому чого категорично не можна робити при сонячних опіках:

  • продовжувати залишатися на сонці. Потерпілого слід перенести (перевести) у прохолодне місце без доступу прямих сонячних променів;
  • прикладати до опіку крижані компреси, це пошкоджує дерму (шар шкіри), в результаті тканини відмирають. Досить компресів зі звичайною прохолодною водою;
  • використовувати щітку (мочалку) та промивати опік милом (такі дії ще більше пошкоджують уражену сонячним опіком ділянку), більш доречним буде прийняти прохолодний душ.
  • застосовувати засоби, що містять спирт (спиртові препарати ще більше травмують шкіру, тим самим можна отримати ще й хімічний опік). Пошкоджену шкіру можна обробити водорозчинними препаратами – хлоргексидин («мірамістин»);
  • обробляти сонячні опіки вазеліном та/або кремами жирної консистенції. Подібні засоби утворюють плівку, яка перешкоджає циркуляції шкіри, в результаті чого шкіра продовжує нагріватися. В такому випадку краще мати в домашній аптечці Пантестин (гель) — це засіб, який сприяє загоєнню, одночасно надає антибактеріальну, протизапальну та знеболювальну дію. Загоєння шкіри буде відбуватися швидше, оскільки діючі компоненти підсилюють відновлення клітин;
  • займатися уринотерапією (будь-які опіки категорично заборонено обробляти сечею, оскільки можна занести інфекцію);
  • мастити опікові ділянки сметаною чи соняшниковою олією, таким чином пори закриваються жиром і шкіра невзмозі дихати;
  • проколювати утворені на шкірі пухирі, такий спосіб небезпечний, можливе вторинне зараження;
  • пити алкоголь, каву та чай, так як ці напої володіють сечогінною дією, тим самим зневоднюють організм.

Будьте завжди здорові!

 


« повернутися

Вхід для адміністратора