Комунальне некомерційне підприємство
"Гадяцька міська центральна лікарня"
Гадяцької міської ради
Міністерство охорони
здоров'я України
 

Харчування при грудному вигодовуванні. Поради лікаря-акушер-гінеколога Валентини Сасько

Дата: 25.06.2024 14:01
Кількість переглядів: 339

Фото без опису

Що можна їсти годуючій мамі

З народженням дитини майже кожна мама в пологовому, поліклініці, від знайомих чи родичів обов'язково отримує певні рекомендації щодо свого харчування і необхідності дієти. Але насправді такого поняття як "дієта годуючої матері" просто не існує, окрім як "у народі". У жодній авторитетній організації, такій як ВООЗ, Американська академія педіатрії, МОЗ та ін., немає жодного реального документа, який би забороняв годуючій жінці їсти які-небудь продукти.

Про харчування під час грудного вигодовування розповість лікар-акушер-гінеколог Гадяцької міської лікарні Валентина Сасько.

Навколо харчування годуючої мами сформувалось так багато міфів! Щоб зрозуміти, що мамине харчування практично ні до чого, потрібно знати механізм утворення молока. Отже найголовніше, що потрібно запам'ятати:

 - процес вироблення молока регулюється тільки гормонами (пролактин і окситоцин);

 - саме грудне молоко виробляється з елементів плазми крові та лімфи, а не зі з'їдених мамою огірків, капусти або яблук. Це означає, що те, що з'їла мама, потрапляє виключно в мамин шлунково-кишковий тракт! А вже після процесу перетравлення їжі в кров мами потрапляють білки, жири і вуглеводи всі макро та мікроелементи, а не капуста, банани і кукурудза.

Тому, скажи "STOP" - гречці, печиву "Марія" і чаю із згущеним молоком та халвою на грудному вигодовуванні. Щоб залишатися здоровою та мати достатньо енергії, щоб піклуватися про себе та новонароджену дитину, жінка має харчуватися повноцінно та різноманітно.

Не потрібно кардинально на всі 180° після пологів міняти свій раціон, адже малюк ще в утробі спробував разом з мамою те, що вона їла під час вагітності. Дитинка отримує все що потрапляє до мами в кров, а не те що потрапляє їй до шлунка (адже молоко утворюється із компонентів крові та лімфи мами). А найголовніше те, що чим частіше їсть дитина, тим більше молока утворюється, а не від випитої кількості чаю із згущеним молоком. Незбалансоване харчування призводить не лише до дефіциту поживних речовин в організмі мами, а й до стресу та може призвести до зниження лактації.⠀

Харчування після пологів 

Немає рекомедацій щодо особливої дієти після пологів. 

Раціон мами при грудному вигодовуванні має бути повноцінним, збалансованим та різноманітним. Отже, воно майже не відрізняється від здорового харчування звичайної людини. Акцент варто зробити на:

 - молочних продуктах;

 - твердих сирах (нежирних);

 - м'ясі та рибі (відварені або тушковані (нежирні) продукти);

 - легкозасвоювані вуглеводи (фрукти, овочі, ягоди, зелень).

Що можна їсти годуючій мамі?

На жаль це поширений міф про харчування годуючих. Доказова медицина має багато досліджень які доводять, що якраз обмеження в харчуванні жінки, яка годує збільшує ризик харчової непереносимості у малюків після введення прикорму. Тому важливо, щоб дитина до введення прикорму познайомилася через молоко мами з усіма продуктами характерними для звичайного раціону сім‘ї.

Продукти, які потрібно обмежувати годуючій мамі:

 - алергенні продукти (цитрусові, деякі ягоди, какаовмісні продукти);

 - спеції та прянощі;

 - продукти, що сприяють газоутворенню у кишківнику (бобові, свіжі помідори та білокачанна капуста, горіхи);

 - зменшити вживання цукру, солі і транс-жирів.

Що необхідно виключити годуючій мамі?

Алкогольні напої

Чи можна годуючій мамі каву?⠀

Кофеїн дозволяється 2-3 чашки вдень (при порушенні сну або підвищеній дратівливості в малечі необхідно зменшити дозу)

Чи потрібно мамі харчуватись за двох ?

Жінка, яка годує немовля, витрачає приблизно на 500-600 кілокалорій більше, ніж та, що не вагітна і не годує.

Чи потрібно збільшувати кількість їжі?— залежить від ваги жінки. Якщо набрали 15 кг під час вагітності і більше, то ясно що ніяких калорій не треба додавати. Грудне вигодовування упродовж принаймні 6 місяців призведе до поступового зменшення жирової тканини. Проте і дотримуватися обмеженого раціону, аби схуднути, не варто‼

Акне та висипання в дитини залежить від харчування мами?

Тут знову все списують на “Ти, щось не те з’їла”. Але причиною акне в дітей до 6 місяців вважають гормони матері, що надходять з молоком. В більш старшому віці причиною може бути інфекція. Отже, як бачите, ніякої спеціальної дієти на грудному вигодовуванні не існує! Лише якісне повноцінне харчування з деякими особливостями для відновлення жінки після пологів.

 


« повернутися

Вхід для адміністратора