Комунальне некомерційне підприємство
"Гадяцька міська центральна лікарня"
Гадяцької міської ради
Міністерство охорони
здоров'я України
 

Коли використовують окситоцин при пологах

Дата: 19.07.2024 11:47
Кількість переглядів: 106

«Окситоцин – це гормон кохання, прив’язаності, який завжди присутній в організмі жінки, сприяє лактації в післяпологовому періоді.  Його кількість зростає перед пологами. Та все ж, у більшості жінок окситоцин асоціюється з медичним препаратом, який застосовують для стимуляції родів, в третьому періоді пологів, і навіть після. Чи справді він такий необхідний, чи не несе загрози для жінки і дитини? Все вирішує дозування і доцільність» – розповідає лікар-акушер-гінеколог Гадяцької міської лікарні Юрій Стаднік.

Окситоцин — що це?

З початком родової діяльності рівень окситоцину в крові починає зростати, максимальна кількість реєструється вже в третьому періоді. При тому, в кожної жінки рівень окситоцину індивідуальний, в залежності від потреб організму. За допомогою підвищення рівня цього гормону в організмі матері, природа готує її, ще ненароджену дитину, до майбутніх пологів, відновленню в післяпологовому періоді і взаєморозумінню один з одним на фізіологічному і духовно-емоційному рівні. Завдяки активності цього гормону мати моментально прив’язується до свого малюка відразу ж після його народження. Переоцінити роль гормону не можливо, він ніби диригент у всьому родовому процесі, і пов’язує між собою різні його ланки і гармонійний перехід від одної до іншої.

Головним чином окситоцин стимулює скорочення матки і настання переймів під час пологів, сприяє відходженню посліду, допомагає сильно збільшеній за період вагітності матці, повернутися до дородових розмірів. Також він готує породіллю до періоду лактації: сприяє процесу грудного вигодовування, активізуючи секрецію відповідального за вироблення грудного молока гормону пролактину і стимулюючи подачу молока з грудних залоз в молочні протоки. Окситоцин впливає не лише на жінку, але й на дитину.

Штучний аналог окситоцину використовується тоді, коли в жінки слабка родова діяльність. Тим не менш, стимулювання пологів дуже поширена практика. За даними ВООЗ близько 10% пологів потребують стимуляції. Це дуже високий показник, але реально, в Україні, кількість стимулювань вища. Це можна пояснити тим, що залишилася практика радянських часів, коли окситоцин використовували часто. Багато хто чув історії своїх мамів, що його кололи в певний час і всім в палаті одночасно. Але зараз у зв’ֹязку з низькою фізичною активністю вагітних часто є слабкість пологової діяльності.

В Європі і Америці він був теж широко популярний, але практика останніх років показує, що його використання виправдане лише в деяких випадках. А можливі побічні наслідки можуть принести більше шкоди, ніж користі. Вчені та лікарі-практики довели необгрунтованість введення окситоцину під час пологів. Окситоцин справді активізує маткові скорочення, в тому числі спазм маткових судин.

Раніше вважалося, що допологове вилиття вод несе в собі небезпеку інфікування матки і плода. Але сучасні дослідження вказують на те, що чисті навколоплідні води мають бактерицидний ефект. Тому зараз розповсюджена практика очікувальної тактики при допологовому вилитті вод під ретельним спостереженням в стаціонарі.  Сила і інтенсивність переймів безпосередньо залежать від дози препарату і швидкості його введення. Але кожен окремий жіночий організм реагує на нього по-різному, а тому визначити оптимальну, безпечну дозу в конкретному випадку складно. Це автоматично відносить пологи з окситоцином в групу ризику і перетворює їх в екстремальні і непередбачувані: в будь-який момент може знадобитися втручання хірургів для проведення операції кесаревого розтину. Крім того, ризик розвитку післяпологового кровотечі при використанні окситоцину істотно підвищується.

Єдиним доведеним дійсно корисним є введення окситоцину в третьому періоді пологів. При цьому достовірно зменшується кількість ускладнень в третьому та  післяпологовому періоді.

Фото без опису


« повернутися

Вхід для адміністратора